Hogyan ismerjük fel kertünkben a parlagfüvet?
A parlagfűvel szembeni házikerti védekezésnek is az az alapja, hogy időben, még virágzás előtt felismerjük a növényt. Ezzel egyrészt meggátoljuk, hogy virágzása során szórja a sokak életét megkeserítő pollenjét, másrészt egyúttal megakadályozzuk azt is, hogy magot érleljen, így a következő években kevesebb mag indulhat csírázásnak.

Hogyan ismerjük fel kertünkben a parlagfüvet?

A parlagfű felismerése már a növény 2-4 leveles állapotában is lehetséges, ha a fiatal növénynek egy-két sarkalatos tulajdonságát célzottan keressük és ezek által felismerjük.

www.replicabagmall.com

A fiatal parlagfű

A parlagfű csírázásának kezdete március vége-április eleje, tömeges kelésének időszaka pedig áprilisban és májusban jellemző. Ekkor van lehetőség a lehető legkisebb erőfeszítéssel, növényvédő szer nélkül is hatékonyan védekezni ellene.

A parlagfű sziklevelei hasonló alakúak és nagyságúak, mint egy kiskanál: széles tojásdad alakjuk lekerekített csúcsban végződik. A sziklevél nyele vastag és rövid. Az első lomblevelek szeldeltek és apró szőrök borítják őket, csakúgy, mint a levélnyelet. A levél szeldeltsége nem egyenletes: a csúcsi hármas nagyobb, az oldalakon egyenlőtlen. A további lombleveleket sűrűbben borítják majd a levélszőrök.

A fejlett parlagfű

A parlagfű erőteljes növekedésű, dúsan elágazó nyárutói egyéves (egynyári) lévén a nyári hónapokban elérheti a 130-150 cm-es magasságot is, és nemegyszer találkozni kétméteres növénnyel is. Ez utóbbi magasság eléréséhez a legkedvezőbb időjárási körülményeknek kell teljesülniük amellett, hogy a növény környezetében nincs versenytárs a vízért és tápanyagért folytatott hajszában.

Azokban a kertekben, ahol folyamatosan gondozzák a gyepet, alig nő meg 30-40 cm-re a növény. Ha szőrökkel borított szárát keresztben elvágjuk, akkor láthatjuk szárának négyzet alakú keresztmetszetét. Levelei szárnyaltan szeldeltek. A levél fonáki oldalát és a levél nyelét pelyhes szőr borítja.

A virágzó parlagfű

Az időjárástól függően a parlagfű hazánkban júniustól egészen októberig virágozhat. A porzós virágzat a hajtások végén elhelyezkedő füzérvirágzat, amely a szakirodalom szerint 10-100 apró, világossárga virágból is állhat.

A porzós virágzatok alatti levélhónaljban helyezkednek el a murvapikkelyekkel borított, jól védett termős „fészkek”. A szélbeporzást követően ezekben a fészkekbe elhelyezkedő, citrom alakú kaszattermésekben érik a tojás alakú mag. Könnyű, csapos pollenje a széllel könnyen száll, alakjának és viszonylag nagy felületének köszönhetően a légköri szennyező anyagok könnyen megtapadnak rajta, kiváltva ezzel közel 2,5 millió honfitársunkban az allergiás reakciót.

2021. 05. 25. / Forrás: Agrofórum Online