Parlagfű elleni védekezési lehetőségek kertjeinkben
A parlagfűvel szembeni védekezésnek két kulcsmomentuma van: egyrészt a folyamatosság, vagyis hogy egész évben ügyeljünk az újonnan megjelenő csíranövények irtására, másrészt a virágzás előtti védekezés annak érdekében, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést a növény.

Parlagfű elleni védekezési lehetőségek kertjeinkben

Jó hír, hogy a parlagfű biológiájából adódóan a tömeges csírázás időszaka júniusban véget ér, ezért ha májusban nagyobb figyelmet tudtunk fordítani a parlagfű irtására, nagy eséllyel lehet a növénytől mentesen tartani a kertet az év további részében.

Egy rendszeresen gondozott és ápolt kertben nem találkozunk gyakran parlagfűvel. Ha nincs lehetőségünk minden nap foglalkozni a kert növényeivel, elegendő hetente két-három alkalommal, főként a parlagfű szempontjából kritikus májusban. Best Replica Watches

A parlagfű zárt, egészséges növénytakaró (pl.: gyep) és növénytársítás (pl.: díszkert) mellett nem fejlődik. Éppen ezért sikerrel kiszorítható jól fejlődő, erőteljes növényzet telepítésével és/vagy gyeptelepítéssel.

Ha már megjelent a parlagfű a kertünkben, a legegyszerűbb módja a gyors védekezésnek a kézi gyomlálás – gyökerestől, mindenestől. Ha már virágzik a parlagfű, annak a gyomlálását semmiképpen ne bízzuk gyerekekre és allergiás családtagokra! Kerülni kell a virágzó növény közvetlen érintését még annak is, aki nem észleli magán az allergia tüneteit, mert az érintés is kiválthatja a test válaszreakcióját! Éppen ezért a gyomlálást érdemes kesztyűben végezni.

A kézi gyomlálás mellett a kiskertben kapálással is gátat szabhatunk a kikelt parlagfű fejlődésének. A legcélszerűbb saraboló kapát használni, amellyel sekélyen a talajfelszín alatt vághatjuk el a gyomok gyökerét.

Nagy mennyiségű parlagfű kelése esetén a környezetet és a költségeket is leginkább kímélő eljárás a fűkaszálás. A fiatal (2-4-6 leveles) növényeket tömeges megjelenésük után, minél előbb szükséges kaszálni, ezzel megszakítjuk a fejlődését. Minél alacsonyabbra állítjuk a vágási magasságot, annál jobb, mivel a talajszinten, a gyökérnyaki résznél kell a növény szárát elvágni.

Ez a leghatékonyabb módszer, mivel a növények innen már nem tudnak újrahajtani. Ha ennél magasabban vágjuk el a növények szárát, akkor az egyszeri kaszálás nem lesz eredményes, mert a növény az alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből 3-4 oldalhajtást nevel, és pár hét múlva újra virágba borul. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt egy évben, ugyanis minél többször szakítjuk meg a parlagfüvet a fejlődésben, annál gyengébb lesz, és annál kevesebb esélye marad a hideg hónapok előtt befejezni az életciklusát.

Növényvédő szeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket és főként gyermekeket, illetve háziállatokat semmilyen módon nem veszélyeztet. Az irtás a korai növekedési fázisban, a növény hatleveles állapotáig hatásos. Olyan növényvédő szert vásároljunk, amely szabad felhasználású (III. forgalmi kategóriás), és hatóanyagát tekintve megfelelő a fészkesvirágzatú gyomnövények irtásához.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A jogszabály 2019-ben módosult, vagyis szigorította a parlagfűvel szembeni védekezési kötelezettséget: a földhasználók egész évben kötelesek megakadályozni a parlagfű virágzását, így csökkentve a pollenterhelést és meggátolva a növényeket a szaporodásban. omega replica watches

2021. 05. 31. / Forrás: Agrofórum Online