A járvány miatt betegeskednek többet a gyerekek?
Az ősz és a tél minden évben a nátha, a megfázás időszaka a gyermekeknél, de sok szülő érzi úgy, hogy az idei szezonban mintha többször lennének betegek a csemeték. Ez a koronavírus-járvány következménye lenne?

A járvány miatt betegeskednek többet a gyerekek?

Dr. Móri István Péter fül-orr-gégész szerint nem elhanyagolható az idei őszi-téli szezonban, hogy lassan már két éve egyfajta COVID-rémületben éljük mindennapjainkat, és ez mentálisan sajnos nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeket is megviseli. Az elmúlt hónapokban az óvodások és az iskolások többször is megtapasztalták az egymástól való elszakítottság érzését, gyakorlatilag hónapokon át nem voltak tényleges közösségben.

Azon túl, hogy ez pszichésen is rendkívül megterhelő volt a számukra, a 2021-es őszi szezonban mutatkozott meg mindennek az egészségügyi hatása, hiszen a közösségből való kiszakítás legyengítette a kisebbek immunrendszerét. A gyerekeknél emiatt érezhetően csökkent a közösségben szerzett fertőző betegségek száma, ami természetes ellenállóképességgel vértezte volna fel őket.

Miután drasztikusan lecsökkent 2021 tavaszán a fül-orr-gégészeti kezelésre érkező gyerekek száma, ezért Dr. Móri István Péter szerint a szakmabeliek már tavasszal megjósolták, hogy ennek meglesz a következménye abban a pillanatban, amikor a gyerekek visszakerülnek a közösségbe. Jelenleg ennek a hatását, ennek a következményeit érzékelhetjük.

A közösségben megszerzett kórokozók fertőzésére ugyanis szüksége van a gyerekeknek ahhoz, hogy az őszi-téli időszakban jobban ellenálljanak a betegségeknek. Ősszel azonban tulajdonképpen egy szűz, védtelen immunrendszerrel kerültek iskolába, és ez áll a nagyszámú megbetegedések hátterében.

A szakorvos hozzátette: nem tagadja, hogy vannak COVID-dal fertőzött gyermekek, de részben a statisztikákra hagyatkozva, részben a saját tapasztalatai alapján a többség egy teljesen más fertőző betegséggel kerül orvoshoz.

A megelőzés leghatékonyabb eszköze az orvos szerint az immunrendszer erősítése, ami soha nem történhet elég későn. Ha tehát van olyan szülő, aki még semmilyen vitamint sem adott a gyermekének, akkor itt az idő elkezdeni még abban az esetben is, ha a gyermek egészséges, illetve nem volt különösebben beteg idén ősszel. Az enyhe fertőző betegségek többsége ezzel a módszerrel könnyen megelőzhető lehet a kisebbeknél.

A szakorvos hangsúlyozta, hogy önmagában a változatos és egészséges táplálkozás nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő immunvédelem alakuljon ki a gyermekekben. Egy gyermek ugyanis nem tud olyan mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt elfogyasztani, amiből elegendő nyomelemet vonhatnának ki a betegségek megelőzéséhez. Hogy elérjünk egy bizonyos immunerősséget – és ez a felnőttekre is igaz –, nagyon fontos a mesterséges vitaminkomplexek, különösen a C- és D-vitamin alkalmazása.

Az őszi időszakban fontos beszélni az allergiáról is, hiszen ebben az évszakban, jellemzően az első fagyokig tombol a parlagfű szezon, ami egyre több gyermek életét is hajlamos megkeseríteni – különösen a megfázásokkal közösen.

Rendkívül lényeges ebben az állapotban, hogy bár a közhidelemben a kalcium valamiért elfogadott nyomelem az allergia kezelésére, valójában azonban óriási hiba erre építeni a gyermek kezelését.

Fontosabb, hogy eljusson szakorvoshoz, legyen az allergiája megfelelően feltárva, illetve legyen róla papírja, hogy az óvodában és az iskolában tudjanak róla, és ne küldjék haza azért, mert köhög vagy tüsszög, hiszen ez esetükben sokkal inkább az allergia, mint a COVID hatása.

2021. 11. 25. / Forrás: WEBbeteg