A sok kutyapiszok is hozzájárulhat a parlagfű terjedéséhez
A "túltrágyázás" csökkenti a biológiai sokféleséget és hozzájárul ahhoz, hogy a parlagfű vagy csalánfélék kiszorítsák a többi őshonos növényt.

A sok kutyapiszok is hozzájárulhat a parlagfű terjedéséhez

Azokon a területeken, ahol gyakran sétáltatnak kutyákat, a nitrogén és a foszfor mennyisége rendkívüli módon megemelkedik a talajban. Ha ennyi tápanyag kerülne egy mezőgazdasági területre, azt nem lehetne megművelni - írja a Guardian cikke alapján a napi.hu.

Azokon a természetvédelmi területeken, ahol gyakran sétáltatnak kutyákat, az ürülék és a vizelet már az élővilágot károsítja. Az ürülék és a vizelet átlagosan hektáronként 11 kilogramm nitrogént és 5 klogramm foszfort hagy a természetben. Ez a mennyiség hasonló nagyságrend, mint ami az iparból, a közlekedésből vagy a mezőgazdaságból a természetbe kerül, a különbség persze, hogy kutyapiszok azokra a területekre koncentrálódik, ahol a gazdák sétáltatják kedvenceiket.

Sok gazda, aki a városban felszedi a kutya ürülékét úgy gondolja, hogy a természetben nem kell, azonban ez tévedés. A sok kutyapiszok ugyanis csökkenti a biológiai sokféleséget és hozzájárul ahhoz, hogy a parlagfű vagy csalánfélék kiszorítsák a többi őshonos növényt.

A foszforszennyezés problémája megoldható lenne, ha mindenki felszedné kutyája után az ürüléket a természetben is, de a nitrogénnek csak egy része tűnne el, hiszen a vizelet főleg az utóbbi tartalmazza. A vizeletet pedig nem lehet felszedni. Erre sajnos csak az lehet a megoldás, ha az érzékeny természeti területekről kitiltják a kutyákat.

2022. 02. 07. / Forrás: Napi.hu, Guardian