Parlagfű-bejelentés a gondolat sebességével
Egy új mobiltelefonos alkalmazással néhány gombnyomással, másodpercek alatt bejelenthetjük az illetékeseknek a jártunkban-keltünkben felfedezett parlagfüves területeket. Az Ambrosia nevű alkalmazást társadalmi munkában, a GreenLat Nonprofit Kft-vel együttműködésben a BestTest Kft. készítette, melynek technológiai igazgatójával, Benedek Istvánnal a fejlesztés hátteréről, működéséről beszélgettünk.

Parlagfű-bejelentés a gondolat sebességével

Miért vágtak bele a parlagfű-bejelentést megkönnyítő mobilalkalmazás elkészítésébe?

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának korábbi alelnöke, Oláh Lajos keresett meg bennünket azzal az ötlettel, hogy az „okostelefonok” használói számára érdemes lenne kifejleszteni egy olyan bestswissreplica programot, amellyel könnyedén be tudnák jelenteni a parlagfüves területeket. Az ötlet megvalósításába május közepén fogtunk bele, és pontosan egy hónap alatt végeztünk is vele: az alkalmazást június 14-én, a Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap alkalmából rendezett szakmai konferencián mutattuk be a Parlamentben.

A konferencián elhangzott, hogy társadalmi munkában foglalkoztak a fejlesztéssel. Mi az oka annak, hogy ingyen vállalták el a feladatot?

Valóban, nem kértünk, és nem is ajánlottak fel pénzt ezért a munkáért. Az alkalmazáson két fejlesztőnk egy teljes hónapon át dolgozott, emellett egy grafikusunk mintegy 30 munkaórát töltött a felhasználói felületetek kialakításával. Hogy miért vállaltuk el ingyen a megbízást? Egyrészt azért, mert a parlagfű agresszív terjedésének megakadályozása, illetve a gyomnövény által előidézett, tömegessé váló allergia visszaszorítása fontos társadalmi feladat, amiben nekünk is részt kell vennünk. Másrészt ez a fejlesztés egy érdekes informatikai kérdésre irányította rá a figyelmünket: miképpen tudnák a szolgáltatók, hatóságok a számukra fontos információkat gyorsan és megbízhatóan lokalizálni? A parlagfű bejelentő rendszerünk tehát később akár más fejlesztések alapjául is szolgálhat.

Hogyan működik a parlagfű-bejelentő alkalmazás?

Az Ambrosia használatához egy fényképezni és navigálni egyaránt képes, internetezésre is alkalmas telefonra van szükség. Az alkalmazás lényege, hogy a parlagfüves területről készített fotót, a hely GPS-koordinátájával – illetve ha szükségesnek érezzük, szöveges megjegyzéssel – együtt pillanatok alatt elküldhetjük egy központba, illetve a Facebookra is posztolhatjuk a bejelentést. Ha a helyszínen nincs internet-kapcsolatunk, az se baj, hiszen az információk eltárolhatók a készülékünkön, így azokat a későbbiekben is el lehet küldeni. Akinek nincs okostelefonja, az számítógépről, egy fénykép feltöltésével is megteheti bejelentését a www.parlagfu.hu oldalon. Mindehhez nem szükséges regisztráció, névtelenül is értesíthetjük az illetékeseket a parlagfüves területekről. Az összes fényképes bejelentés mindenki által megismerhető egy interaktív térkép segítségével. A térképes adatbázis nem csak a hatóságok munkáját könnyíti meg: a parlagfű-allergiások is tájékozódhatnak arról, mely területeket érdemes elkerülniük utazásaik során.

Milyen típusú mobiltelefonokkal lehet használni az Ambrosiát?

Az alkalmazás az Android operációs rendszer legtöbb verziójával használható; az androidos telefonokra a Google Play-ről június 30-a óta ingyen letölthető a program. Az iOS rendszerű iPhone és iPad készülékek tulajdonosai július 9-e óta az Apple Store-ban találhatják meg az ingyenes Ambrosiát. Az alkalmazás a többi, kevesebbek által használt mobiltelefonos platformokon egyelőre nem elérhető; jelenleg az alkalmazás WebOS, Blackberry, Symbian platformokon való tesztelése zajlik. Meg kell említenem, hogy a programunk nyílt forráskódú, tehát azt nonprofit céllal bárki ingyenesen felhasználhatja más nyílt forráskódú projektekben.

Miképpen jut el a mobiltelefonon, illetve a www.parlagfu.hu oldalon bejelentett információ a hatóságokhoz?

Az adminisztrátori feladatokat a GreenLat Nonprofit Kft. végzi, hozzánk hasonlóan társadalmi munkában. Itt egy munkatárs ellenőrzi, megfelelő-e az információ – például azt, hogy nem véletlenül küldött-e valaki képet az Ambrosián keresztül –, majd továbbküldi az adatokat a területileg illetékes jegyzőknek, illetve földhivatali dolgozóknak, akik jogosultak a további intézkedések megtételére.

Gondolkodtak már azon, hogyan lehetne jobban kihasználni a korszerű bejelentőrendszerben rejlő lehetőségeket?

Természetesen. Úgy látjuk, hogy a rendszer akkor tudna igazán kiteljesedni, ha azok a hatóságok, szervezetek, melyek szakemberei munkájukból kifolyólag folyamatosan a természetet, illetve a mezőgazdasági területeket járják, kihasználnák a mobiltelefonos fejlesztés előnyeit. Manapság már nem drágák azok a sokfunkciós okostelefonok, melyeken használható az Ambrosia-program; tehát viszonylag kis ráfordítással, az érintett szakemberek mobilkészülékeinek esetleges cseréjével, valamint az ingyenes alkalmazás használatával nagyban lehetne javítani a parlagfű-felderítés hatékonyságát.