Nem mind parlagfű, ami annak tűnik
Számos olyan dísznövénnyel, haszonnövénnyel és más gyomnövénnyel találkozhatunk, amelyek hasonlítanak az ürömlevelű parlagfűre. Hogyan tudjuk megkülönböztetni ezeket a fajokat?

Nem mind parlagfű, ami annak tűnik

A májusi csapadékos időjárás kifejezetten kedvez a parlagfű kelésének, ezért fel kell készülnünk nyáron a tömeges megjelenésére. Alapvetően ez a hónap a legalkalmasabb ahhoz, hogy a parlagfüvet még idejében meggátoljuk a növekedésben, de még június elején sem késtünk el a hatékony védekezéssel.

www.loveasie.net

Büdöske

A kerti virágok között kedvelt, élénksárga vagy narancssárga virágú bársonyvirág, vagy más néven büdöske és az ürömlevelű parlagfű is a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Virágzatuk megjelenése előtt azért nehéz ezeket a növényeket megkülönböztetni egymástól, mert a leveleik alakja és azok szeldeltségeinek mértéke majdhogynem a megszólalásig hasonlít a másikéra.

Megkülönböztethetők viszont a magasságuk segítségével, ugyanis a bársonyvirág alig 20 cm magasra nő, a parlagfű viszont hosszú, dúsan elágazó száraival ennél jóval nagyobb méreteket ölthet. Ezenkívül a bársonyvirágot könnyű felismerni jellegzetes, egyedi illatáról, ami sokak számára kellemetlen ugyan, de a parlagfűvel nem összekeverhető.

Fekete üröm

A szintén fészkesvirágzatú fekete ürömmel szokták a leggyakrabban összetéveszteni a parlagfüvet. Ennek az az oka, hogy egybeesik a virágzási ideje a parlagfűével, ezenkívül levélalakjuk is hasonló azok szeldeltsége miatt. Ez utóbbi tulajdonsága miatt kapta a parlagfű az ürömlevelű jelzőt. Mind a fekete üröm, mind a parlagfű pollenje allergén hatású.

Életformájukban azonban nagyok az eltérések: a fekete üröm évelő gyom, míg a parlagfű egyéves. A parlagfű gyökérzete fő- és mellékgyökerekből áll, a fekete ürömnek gyöktörzse van. A parlagfű szárának keresztmetszete négyzet alakú, a fekete üröm hengeres szárának kerek keresztmetszete van. A fekete üröm levelei sötétebbek, mint a parlagfűé, ezen kívül legalsó levelei nem szeldeltek, hanem karéjosak. A fekete üröm és a parlagfű pár leveles korában is jól elkülöníthető: a fiatal parlagfűnek már szeldeltek a levelei, míg a fekete ürömnek csupán fogazottak.

Gilisztaűző varádics

A gilisztaűző varádics is a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, viszont virágzásakor sokkal könnyebb elkülöníteni a parlagfűtől. Élénksárga virágait júliusban hozza. A fekete ürömhöz hasonlóan gyöktörzses évelő, szemben az egyéves, fő- és mellékgyökérzettel rendelkező parlagfűvel.

Nemcsak feltűnő virága, de levelei is segítenek a gyors megkülönböztetésben: a varádics levelei sokkal változatosabbak – lehetnek szőrösek, simák, kétszeresen vagy egyszeresen szárnyasan szeldeltek. Ezzel szemben a parlagfű leveleinek fonákját mindig egyenletes szőröcskék borítják, és a csúcsi három leveleit leszámítva mind egyszeresen szárnyasan szeldeltek.

Vadkender

A vadkender és a parlagfű között csupán két dolog közös: mindkettő allergén hatású növény (a vadkender sokkal gyengébb mértékben), és mindkét növényre a füzérvirágzat jellemző. A vadkender viszont nem a fészkesvirágzatúak, hanem a kenderfélék családjába tartozik, és nem is nő olyan magasra, mint a parlagfű – általában a 80 centiméteres magasságot éri el, szemben a parlagfű 100-150 centiméteres magasságával. A vadkender levelei tenyeresen osztottak, szemben a parlagfű szeldelt leveleivel.

2021. 05. 28. / Forrás: Agrofórum Online

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.