Parlagfű-allergia mellett gyakoribb lehet az orrvérzés
A jelenlegi parlagfű szezonban a szénanáthás tünetek mellett gyakrabban tapasztal orrvérzést? Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mi okozhatja és mit tehet ellene.

Parlagfű-allergia mellett gyakoribb lehet az orrvérzés

Légúti allergia esetén, ha az allergén jelen van a levegőben, az orrnyálkahártyát irritálja, gyulladást okoz, ami miatt az orrnyálkahártya sérülékennyé válik. Egyéni érzékenységtől függően, így elég lehet egy tüsszögés vagy orrfújás, és máris orrvérzés jelentkezik. A helyzetet súlyosbítja, hogy a szénanátha sokszor orrviszketéssel is jár, ha pedig emiatt gyakrabban dörzsöli az orrát, tovább növeli az orrvérzés esélyét.

Az orrvérzést a szénanáthás tünetek elleni készítmények is kiválthatják. Az antihisztaminok és a szteroid orrspray mellékhatásaként is jelentkezhet orrvérzés, mivel ezek az orrnyálkahártyát kiszárítják, ezáltal sérülékenyebbé teszik. Az orrszárazság ellen érdemes naponta több alkalommal tengervizes orrsprayt használni, illetve a sós vizes orrmosás is segít hidratálni az orrnyálkahártyát.

Ha valaki szénanáthás tünetekkel küzd, fontos a külső és belső hidratálás, amiben a már említett tengervizes orrspray és orrmosó mellett a lakás, illetve a munkahelyi környezet levegőjének párásítása is segíthet. Ha alacsony, 40% alatti a páratartalom, érdemes lehet párásító készülékkel növelni a komfortérzetünket. Emellett persze ne feledkezzünk meg a napközbeni rendszeres folyadékfogyasztásról sem!

Dr. Augusztinovicz Monika végezetül még egy, az orrspray használattal kapcsolatos gyakori tévedésre hívja fel a figyelmet. Szénanáthás tünetek ellen csak a kifejezetten allergia elleni orrspray használható hosszú távon is biztonsággal. A megfázás, nátha kezelésére szolgáló, ún. lohasztó orrspray erre nem alkalmas. Ha az előírtnál hosszabb ideig használjuk, ezek a készítmények is kiszáríthatják az orrnyálkahártyát és orrvérzést okozhatnak.

2022. 09. 08. / Forrás: PharmaOnline, Budai Allergiaközpont

Rolex Replica Watches

Best Replica Watches

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.