Az 'úttörő' parlagfű
A parlagfű amerikai eredetű gyomnövény, a múlt század 20-as éveiben jelent meg Európában. Növénytani szakkifejezéssel élve pionír, azaz úttörő növény, mert az elsők között hódítja meg a növényzet nélküli területeket. Ám ez a szívós gyomnövény a jól beállt növénytársulásokban, gyepekben nem képes elterjedni.

Get the Flash Player to see this player.


Nyomtatható változat Cikk továbbküldése
Kapcsolódó anyagok

Az 'úttörő' parlagfű

Más megközelítésben is úttörő szerepet tölt be a parlagfű: igen erős allergénje az, amelyre sok beteg először érzékennyé válik (tudományos nyelven szenzitizálódik). Az egyetlen allergénnel szemben kialakult betegség (monoallergia) átalakulhat több allergénnel szemben jelentkező allergiává (poliallergia). A parlagfű allergénje tehát utat nyit más, gyengébb allergének számára: így később már tünetet okozhatnak a tavaszi fák, a pázsitfűfélék, a háziporatkák és penészgombák is. Ez utóbbiak már a lakásban, munkahelyen is magas koncentrációban fordulhatnak elő, ezért akár a kezdeti, szezonális allergia egész éven át tartó betegséggé fajulhat.

A környezetünkben található allergének azonosítása fontos információt nyújt a betegek kezeléséhez és az allergénmentesítés módszerének kiválasztásához, és ezzel a panaszok súlyosbodásának megelőzéséhez. Kellő odafigyeléssel, az allergének felismerésével és időben történő eliminálásával az allergiás betegségek kialakulását is megelőzhetjük (pl.: családi halmozott előfordulás esetén megelőzhető újabb családtag megbetegedése).

Az allergiás panaszok környezeti hátterének kivizsgálásáról itt lehet olvasni http://allergeno.extra.hu/ Szezon előtti további tanácsok http://www.agyme.hu/agyme/archiv/szezon.htm

Dr. Magyar Donát levegőbiológus, MTA Növényvédelmi Kutatóintézet

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.