Tízévenként megduplázódik az allergiások száma
Dr. Balogh Katalin allergológus szakorvost, a Tégy a parlagfű ellen! közhasznú alapítvány orvos tanácsadóját megkérdeztük, hogy milyen hatékony gyógymódok állnak rendelkezésre jelenleg a parlagfű-allergia ellen. Azt is megtudtuk, vajon szabad-e sportolni, ha valaki allergiás.

Tízévenként megduplázódik az allergiások száma

Hogyan lesz az emberből ma Magyarországon allergológus szakorvos?


Tanítanak az egyetemen allergológiát, de Magyarországon az allergia szakvizsga nem alapszakvizsga, hanem úgynevezett ráépített szakvizsga. Tehát szükség van valamilyen alapszakvizsgára, ami lehet tüdőgyógyász, belgyógyász, bőrgyógyász vagy fül-orrgégész, mint például én is vagyok. Egy allergológus szakorvos értelemszerűen minden allergiás megbetegedéshez ért, de legjobban azzal a résszel van tisztában, amit alapszakként is tanult. Így jött létre a Budai Allergiaközpont is: szerettük volna megoldani, ami sehol Magyarországon nincs, hogy mindenféle alapszakvizsgával rendelkező allergológus szakorvos együtt, egy helyen tudjon dolgozni és konzultálni.


Hogyan tapasztalják, megnövekedett az utóbbi években, évtizedekben az allergiások száma?


Érzékeljük is, igen. Ha visszaemlékezem a pályám kezdetére, fül-orrgégészként allergiás náthást alig láttunk, úgy mutogattuk egymásnak, ha mégis megjelent egy. Most már szinte az a szokatlan, hogyha bejön egy beteg, és nem allergiás. Egyébként olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy saját felmérésekre is tudok hagyatkozni. Budapest egyik kerületét mértem fel 7-8 év különbséggel, és 11%-ról 21%-ra emelkedett ugyanazon a területen az allergiás betegek aránya. Nemzetközi felmérések szerint általában tízévenként duplázódik meg az allergiások száma.


Milyen korszerű gyógymódok állnak rendelkezésre?


Többféléről beszélhetünk. Az elsődleges a megelőzés lenne, de ez nem mindig lehetséges. A polleneknél például a parlagfűirtás nagyon drága és fáradságos munka. És ahol már korábban kiirtották, az a terület is újrafertőződhet. A következő a tüneti kezelés. Ebben a tekintetben nem panaszkodhatunk, sok jó szer áll rendelkezésre: kötőhártya, orrnyálkahártya, garatnyálkahártya problémáit, vagy a tüdőben keletkezett allergiás tüneteket kezelik nagyon jól ezek. Meg kell említenem emellett az alternatív lehetőségeket is. Köztük az akupunktúra egyértelműen hatásos, de csak avatott kézben. Magyar találmány, és számos vizsgálat igazolja a fényterápia hatásosságát. Mindenképpen szót kell ejteni végül az immunterápiáról is. Ez az allergia egyetlen oki kezelése ma. Lényege az, hogy hozzászoktatja az allergiás beteg immunrendszerét ahhoz, amire allergiás. Parlagfű-allergiást például parlagfű-kivonattal kezelnek, macskaszőrallergiást macskaszőrrel, természetesen szigorúan ellenőrzött adagokban.


Mennyibe kerül ez az oki kezelés?


Nagyon sokba. Az utóbbi évben az egészségbiztosító megszüntette a támogatást, holott 6-8 évvel ezelőtt még 90%-os támogatást élvezett ez a kezelési forma, utána egyedi elbírálás alá került, majd Európában talán egyedülálló módon ez is megszűnt. Ma tudtommal négy forgalmazónak van immunterápiás készítménye, injekciós és szájon át adható formában. Pollenallergiáknál 50 000 forint fölött, a poratka vagy az állatszőr-allergia esetében 100 000 forint közelében van az éves költsége. Egy kezelés három-öt évig tart.


Meddig tart a hatása ennek a kezelésnek?


A hatékonyságot illetően hosszú távú utánkövetéses vizsgálat kevés áll rendelkezésre. A hatásosságát ismerjük mindkettőnek: az injekciós kezelés hatásosabb valamivel, viszont több a mellékhatása – a szájon át alkalmazott is hatásos, kevesebb mellékhatással. Azt azért elmondhatjuk, hogy általában 10-12 évig van hatása.


Ön a Tégy a parlagfű ellen! közhasznú alapítvány orvosa is abban az értelemben, hogy ha valaki tanácsért fordul hozzánk, akkor Ön válaszol ezekre. Mit gondol: lehet hatékonyan e-mailben allergiával tanácsot adni?


Természetesen a tanácsadás szintjén mindenképp. Diagnosztizálni nem lehet. Tudni kell, hogy az allergia még mindig aluldiagnosztizált betegség. Olyan tekintetben tudok tanácsot adni, hogy a leírt tünetek alapján például érdemes-e kivizsgáltatnia magát az érdeklődőnek vagy nem.


Szabad-e gyalogolni, futni, sportolni, ha valaki allergiás, esetleg allergiás asztmában szenved?


Ez egy kicsit összetett kérdés. Elméletben igen. Egy jól „beállított”, kezelt allergiásnak nincs akadálya, hogy sportoljon. Ám miután a fizikai tevékenység fokozott igénybevételt jelent, ha nagyon magas az adott pollenszám, akkor az arra a pollenre allergiás embernek érdemes picit visszafogni a sportot. A fizikai terhelés ugyanis provokálhatja az allergiás tüneteket.


Október 12-én a Margitszigeti Atlétikai Centrumnál szervez a Tégy a parlagfű ellen! közhasznú alapítvány egy futást, gyaloglást, amellyel fel akarjuk hívni a figyelmet a parlagfű-probléma kezelésének fontosságára. Önök mivel készülnek erre a futásra?


Légzésfunkciós vizsgálatot végzünk a tanácsadáson kívül. Október 12. már nem parlagfűszezon. Lényeges tehát, hogy attól nem kell tartani, amit az imént említettem, mert nem lesz zavaróan magas a pollenszám. Viszont nagyon sokan vannak, akik nem is tudják magukról, hogy lappangó asztmájuk van. A légzésfunkciós vizsgálattal épp ezt fogjuk tudni megállapítani.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.