Az allergia tüneti kezelései
Beköszöntött a parlagfű szezon, sokan ilyenkor szembesülnek a parlagfű-allergia kellemetlen hatásaival. A megelőző-jellegű kúrák elkezdésével az allergiások már elkéstek, ám tüneti kezelésekre van mód: a leggyakoribb, leginkább bevált formákról dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa adott összefoglalót.

Nyomtatható változat
Kapcsolódó anyagok

Az allergia tüneti kezelései

Antihisztamin-tabletták

Az antihisztamin-készítményekkel az allergiát kiváltó hisztamin hatását lehet ellensúlyozni. Az antihisztamin a nyálkahártyán, kötőhártyán ugyanazokhoz a receptorokhoz kötődik, mint a hisztamin, de nem vált ki semmilyen tünetet, ellenben megakadályozza az allergiás tüneteket kiváltó hisztamin receptorokhoz kötődését.

Az első generációs antihisztaminoknak (például a Zaditennek) erős álmosító mellékhatásuk volt, így ezeket ma már nemigen alkalmazzák. A második generációs antihisztaminok (például Claritine, Zyrtec) az elsőkhöz képest jobb hatásfokúak, kevesebb mellékhatással.

Az új generációs antihisztaminok a második generációs szerekhez képest is gyorsabban fejtik ki hatásukat és hatékonyabbak a tünetek enyhítésében, s még ritkább esetben okoznak kellemetlen mellékhatást. Ilyen az Aerius, a Telfast és a Xyzal – ez utóbbi gyógyszernek a többivel ellentétben van vény nélkül megvásárolható formája is. (A vényköteles készítményekre 25%-os OEP támogatás van, a vény nélkül kaphatókra nincs támogatás.)

Az antihisztaminokkal szemben is létezik túlérzékenység, mint minden gyógyszer esetében. Azaz: az allergiagyógyszerre is lehet valaki allergiás. Amennyiben máj vagy vese problémája van a betegnek, nem szabad azt az antihisztamin-gyógyszert szedni, amelyik a rosszul működő szerven keresztül választódna ki.

Az antihisztamin-tabletták hatékonyak, a tapasztalatok azonban azt mutatják: általában a fiataloknál, akiknek erős az immunrendszere, ezek a szerek önmagukban nem elegendőek az allergia tüneti kezelésére, orrsprayt és szemcseppet is szükséges használni.

Orrsprayk

Az allergiás tüneteket csökkentő orrsprayk közül igen hatékonyak a nem felszívódó szteroid tartalmú – csak orvosi rendelvényre kiadható – készítmények. Sokan félnek a szteroidoktól, ám a korszerű orrspaykben található szteroid helyben fejti ki hatását, nem kerül be a keringésbe. Az orvos által előírt terápiás adagot nem szabad túllépni.

Fontos tudni, hogy a patikában vény nélkül kapható orrcseppek, orrsprayk nyálkahártya-lohasztót tartalmaznak, melyek hatása látványos, de tartósan, 3-5 napnál tovább ezeket nem ajánlatos alkalmazni. Nagyon gyorsan rászokik ugyanis a szervezet, a leszoktatás pedig nem könnyű feladat.

Szemcseppek

A patikákban recept nélkül vásárolható, érösszehúzót tartalmazó (phenylephrin, tetryzolin hatóanyagú) szemcseppeket sem szabad tartósan használni, mert ezekhez is gyorsan hozzá lehet szokni. Az érszűkítő szemcseppek alkalmazásával a szemek esztétikai megjelenése javul, mivel csökkentik a vérbőséget, de nem hatnak a viszketésre, nem gátolják az allergiás folyamatot, és tartósan használva irritációt okoznak, valamint hatékonyságuk is csökken.

Az orvosok allergiás kötőhártya-gyulladás esetén általában antihisztamin, illetve kromoglikát tartalmú szemcseppeket szoktak felírni, a szteroid tartalmú szemcseppek kevésbé kedveltek.

Rhinolight fényterápia

Akiknél gyógyszeres kezelés nem lehetséges (például kismamáknál), a fényterápia enyhítheti a tüneteket. A magyar kutatók által kifejlesztett Rhinolight készülék olyan nagy intenzitású speciálisan összetett, hideg fényt bocsát ki, amely sem hőhatást, sem fájdalmat nem okoz a kezelt felületen, és összetételéből adódóan szövetkárosító hatást sem fejt ki, ezért nagy biztonsággal alkalmazható az allergiás betegek hosszú távú kezelésére. A Rhinolight fototerápia kifejezetten az allergiás orrnyálkahártya gyulladásos megbetegedések kezelésére alkalmas.

Gyógyszer nélküli terápiák – szezon előtt és után

A pollenallergiás tünetek megelőzésére számos egyéb gyógyszer nélküli terápia ismert, többségük azonban csak akkor fejti ki hatását, ha a pollenszezonon kívül kezdik alkalmazni. Ilyen például az akupunktúra, vagy az allergológusok által széles körben alkalmazott allergén specifikus immunterápia, mellyel megszűntethető az immunrendszer kóros túlreagáló képessége.

 

Hisztamin
A szervezet valamennyi szövetében előforduló természetes anyag, a biogén aminokhoz tartozó szöveti hormon. Elősegíti az artériák és a hajszálerek kitágulását, ezért vérnyomáscsökkentő hatású, továbbá szűkíti a hörgőizmokat, megnehezítve a légzést, asztmás rohamot idéz elő. Fokozza a gyomor savtermelését is. Allergiás rohamok alatt hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel a hisztamin, amelynek következtében sokféle anafilaxiás (allergiás) tünetet produkálhat a beteg, a legenyhébbtől (bőrpír, kiütések) a legsúlyosabb, légzési zavarokkal járó, életveszélyes tünetekig. (Forrás: patikapedia.hu)

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.