Még az allergológusom is allergiás
Majzik Edit Déryné-, Domján Edit-, és Jászai-díjas színésznő fiatal, mégis a parlagfűmentes Budapesten született. Őt is elérte a rohamosan terjedő parlagfű-allergia. Szerinte a pozitív gondolkodás még az allergia ellen is segít!

Get the Flash Player to see this player.


Nyomtatható változat Cikk továbbküldése
Kapcsolódó anyagok

Még az allergológusom is allergiás

Azért kerestük meg, mert megtudtuk Önről, hogy allergiás. Mikor szembesült ezzel a betegséggel? Hogyan derült ki?

19 éves koromban derült ki, hogy allergiás vagyok. Akkoriban leginkább tüsszögtem, folyt az orrom és viszketett a szemem, egészen enyhe tüneteim voltak és rövid ideig tartott. Némi orrspray-vel és szemcseppel "megúsztam" a dolgot.

Először sokan nem veszik komolyan a tüneteket, és el sem hiszik magukról, hogy nem csak valami átmeneti jelenségekről van szó. Mik a tünetei Önnél?

Szemviszketés, orrfolyás, rekedtség, néha egész komolyan elvesztem a hangom, gyermekeim legnagyobb örömére.

Milyen évszakban jelentkeznek, illetve erősödnek a tünetek? E tekintetben van különbség nagyváros és vidék között?

Májusban kezdenek erősödni a tüneteim, aztán enyhülnek, és július végén, tipikus parlagfüves időszakban a legszörnyűbb, akkor aztán csepegtetek bőszen. Egy doppingvizsgálaton nem mennék át. Nincs különbség város és vidék között, sajnos.

Léteznek teljesen tünetmentes időszakok?

Ősz, tél, tavasz tulajdonképpen teljesen tünetmentes, néha egy-két klimatizált helyiség bezavarhat.

Egy színésznek a színpadon vagy a kamera előtt tökéletesen kell tudni uralnia a testét. Allergiásan azonban nem olyan könnyű. Befolyásolja Önt a színpadi szereplésben ez a betegség? A szemviszketés vagy a tüsszentés kifejezetten kellemetlen tud lenni bizonyos helyzetekben?

Nem befolyásol, bár kétségtelen, hogy előfordult már előadás közben, hogy teljesen berekedtem, a gyógyszereimmel és kalciummal próbálom kordában tartani a dolgot, és a legtöbbször sikerül is. Amikor nem, attól nagyon szenvedek, nem beszélve az aggódásról, hogy legközelebb elő ne forduljon.

Szed valamilyen gyógyszert, gyógyhatású készítményt, netán más módon tudja enyhíteni a tüneteket?

Én, jó allergiáshoz méltóan beszedem az antihisztamint, adott esetben használok szteroid tartalmú szemcseppet, és természetesen az orromba is jut orrspray.

Mennyire nehéz együtt élni az allergiás tünetekkel? Lehet lazán viselni, azaz segít-e a humor, a pozitív hangoltság?

A pozitív gondolkodás mindenben segít - ebben is.

Közvetlen környezetében vannak allergiások?

A fiaim, barátnőim, barátaim, elég sokan. Még az allergológusom is allergiás.

Honnan szerzi az allergiával, annak kezelésével kapcsolatos információit?

A barátnőm allergológus, mindent tudok!

Azelőtt is foglalkozott ilyen kérdésekkel, mielőtt rájött, hogy allergiás?

Nem - kellett volna?

Elmúlhat valaha az allergia?

Idén még egész jól megúsztam és furcsa módon, amikor kisbabát vártam, nem jelentkeztek a tünetek. Nyilván egy férfinak ez kivitelezhetetlen, és mi nők sem lehetünk más állapotban minden allergiaszezon kezdetén, de azért ez érdekes, nem? Komolyra fordítva a szót: nekem sokáig egyre erősödő tüneteim voltak, pár éve azonban azt veszem észre, hogy enyhülnek.

Van valamilyen elképzelése a parlagfű elleni hatékony fellépésről?

Az irtáson kívül más hatékony módszer nincs, sajnos... Társadalmi és egyéni szinten is figyelni kell a problémára. A büntetést nem tartom jó módszernek és visszatartó erőnek, alaposabb felvilágosítás hatékonyabb lenne.

Majzik Edit színművésznő 1967 április 8-án szüleett a parlagfűmentes Budapesten. A belvárosba járt általános- és közép iskolába, ahol akkoriban még lehetett közlekedni. 17 évesen Nemzeti Stúdiós, 19 évesen Színművészeti Főiskolás. A pályát Nyíregyházán kezdte - már allergiásan -, majd két évvel később Debrecenben folytatta. 13 évig voltam a Csokonai Színház tagja, Déryné-, Domján Edit- és Jászai-díjat kaptam. Jelenleg a Budapesti Kamaraszínház tagja.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.