A tüdőm mintha prés alá került volna
Karácsonyi Zoltán színművész amióta eszét tudja, allergiával küzd. Elmeséli legsúlyosabb rohamát, de azt is megtudhatjuk tőle, hogy valami csoda folytán a színpadon nem jelentkeznek rajta az allergia tünetei. Ő ezt az erős összpontosításnak tudja be.

A tüdőm mintha prés alá került volna
Mikor tudta meg, hogy allergiás? Egyáltalán hogyan derült ki ez a betegség Önnél?

Gyakorlatilag mióta az eszemet tudom, allergiás vagyok. Talán első vagy második osztályos lehettem, amikor már nyáron Ventolin tabblettát kellett szednem, és még valamilyen gyógyszert, annak már nem emlékszem a nevére. A szüleim abban bíztak, hogy majd kinövöm, de ez máig nem következett be. Emlékszem az első szúrópróbás allergia teszte: 12 szurit kaptam az alkaromra, ebből 11 re allergiás reakcióm volt, 2 vagy 3-ra nagyon intenzíven, köztük a parlagfűre.

Először sokan nem veszik komolyan a tüneteket, és el sem hiszik magukról, hogy nem csak valami átmeneti jelenségekről van szó. Mik a tünetei Önnél?

Eleinte csakugyan nem volt ez egy nagyobb ügy az életemben, talán csak annyira, hogy hogyan kerüljem el az orvosság beszedését. Kellemetlen íze volt, és nem éreztem, hogy bármilyen hatása is lenne. Már gimnazista voltam, amikor először szembesültem e betegség valódi arcával. El kell, hogy mondjam, csakugyan borzasztó, megviselő és kellemetlen az állandó szemviszketés, orrfújás, tüsszögés, de azt hiszem, a fulladás a legfélelmetesebb. Tehát gimnazista voltam, amikor augusztusban egyik osztálytársamnál töltöttem pár napot. Egy igazán kedves, nyitott család volt, faluhelyen. Olykor-olykor megkértek, hogy segítsek ház körüli munkákban. Egyik nap felküldtek a padlásra, hogy búzát pakoljak egy zsákba. Ahogy az első lapát búza belezúdult a zsákba, apró porfelhőt kavart, a tüdőm mintha prés alá került volna, menekültem, hátrálva, s lezuhantam a padlásról. És fulladtam, fulladtam, zöldültem. Rövid időn belül már mozdulni sem tudtam a levegőhiánytól. Locsoltak slaggal, hidegvízzel - az segített egy kicsit. Valaki a faluban meghallotta, hogy mi történik, s neki volt ventolin rohamgyógyszere, azzal sietett a segítségemre. Akkor már azt hittem meghalok.
Na ez eset óta tudom, hogy ez nem játék.

Egy színésznek a színpadon vagy a kamera előtt tökéletesen kell tudni uralnia a testét. Allergiásan azonban olyan könnyű. Befolyásolja Önt a színpadi szereplésben ez a betegség? A szemviszketés vagy a tüsszentés kifejezetten kellemetlen tud lenni bizonyos helyzetekben?

Ugyebár nagyon kellemetlenek ennek a betegségnek a tünetei, pszichés voltát, azt hiszem, kellőképpen igazolja, hogy színpadon még soha nem okozott gondot. Fulladás ellen, ha fizikailag megterhelőbb előadásom van, előtte mindig befújok ventolint. A szemviszketés, tüsszögés pedig, még szabadtéri előadáson is, mindig elmúlik, amikor színpadra lépek. Ez valószínűleg azért van, mert olyan erősen kell másra koncentrálnom, hogy az allergikus tünetek háttérbe szorulnak. Előadás után pedig szépen lassan újrakezdődik minden.

Szed valamilyen gyógyszert, gyógyhatású készítményt, netán más módon tudja enyhíteni a tüneteket?

A ventolinon kívül még a xyzal nevű gyógyszert szedem tavasztól őszig, és próbálkoztam a luffel nevű homeopátiás gyógyszerrel is.

Mennyire nehéz együtt élni az allergiás tünetekkel? Lehet lazán viselni, azaz segít-e a humor, a pozitív hangoltság?

Nem mondanám, hogy öröm az élet az allergiával, de nem leküzdhetetlen akadály. Olyan még nem volt olyan, hogy valami olyasmit ne csináljak miatta, amit szeretnék. Sajnos fáradékonyabb az ember, de az akarat is egy makacs dolog!

Közvetlen környezetében vannak allergiások?

Sajnos számolatlan az allergiás tünetekkel rendelkező ismerőseim száma, kinek erősebb, kinek enyhébb, ki tavasszal, ki augusztusban, ki virágporra, ki házi porra.

Honnan szerzi az allergiával, annak kezelésével kapcsolatos információit?

Orvostól tudtam meg a legtöbbet e betegségről.

Azelőtt is foglalkozott ilyen kérdésekkel, mielőtt rájött, hogy allergiás?

Gyerekkorom óta allergiás vagyok, tehát régóta foglalkozom vele - szükség szerint.

Van valamilyen elképzelése a parlagfű elleni hatékony fellépésről?

Könnyű azt mondani, hogy társadalmi összefogással mindenki irtsa a területén, mind magán mind céges területeken, de valójában fogalmam sincs hogyan lehetne kiirtani ezt a makacs gyomnövényt. Sajnos mérhetetlenül terjed és szaporodik. Másrészt fogalmam sincs az ökológiai szerepéről - ha van neki. De remélem, hogy, vannak olyan szakemberek, akik ki tudnak alakítani egy stratégiát a békés együttélésre ezzel a kóróval.

Az interjút Balogh Endre és Pollágh Péter készítette

Karácsonyi Zoltán színművész 1974. november 25-én született Szabadkán, a régi Jugoszláviában. 1993-ban jött Magyarországra a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskola volt). 1995-96-ban a Vígszínházban volt gyakorlaton. 1997-ben végzett színész szakon, és a Budapesti Kamaraszínházba szerződött, azóta is ott társulati tag. Emellett jelenleg a Játékszínben, a Magyarországi Szerb Színházban játszik, korábban megfordult a Karinthy színpadon és a Rutkai Színházban, valamint Szegeden a Szabadtéri színpadon, és Pécsi Ildikó tác-gorsiumi szabadtéri játékaiban is részt vett.

Főbb darabok, melyekben jelenleg is műsoron vannak:
Trainspotting, Berlin blues, A kitaszított, Mórus, Sóska és sültkrumpli, Szeget szeggel, A kaktusz virága

Régebbi fontosabb darabok:
Három nővér, Orlandó, Párizsi gyors, Haramiák, A velencei kalmár, Többé-kevésbé, Oreszteia, Bün és bünhődés, Kószál a nagy kaszás, IV. Henrik, Happy, Cymbeline, Titus andronicus?

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.