A parlagfűről tanácskoztak az önkormányzatok és a média képviselői
A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület kezdeményezésére munkaértekezleteket hívott össze Oláh Lajos szocialista országgyűlési képviselő, a Fenntartható Fejlődés Bizottság alelnöke. A tanácskozások résztvevői azt vitatták meg, mit tehetnek az önkormányzatok, illetve a média szereplői az ország parlagfű-mentesítése érdekében.

A parlagfűről tanácskoztak az önkormányzatok és a média képviselői

Custom Watches

Július 8-án délelőtt Oláh Lajos bizottsági alelnök polgármesterekkel, kormányhivatalok delegáltjaival, minisztériumi képviselőkkel, valamint civilekkel vitatta meg az önkormányzatok lehetőségeit és feladatait a parlagfű elleni küzdelem terén. Az alelnök bevezetőjét követően dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy integrált rendszert kellene kitalálni a parlagfű-probléma kezelésére. A vizsgálatok szerint augusztusban és szeptemberben az allergiás nátha kezelésére szolgáló gyógyszerek forgalma a patikákban megduplázódik, ami 99%-ban a parlagfű-szezonnal magyarázható. Az allergén gyomnövény burjánzása miatti gyógyszerkiadás évente 15-20 milliárd forintot tesz ki, ám a becslések szerint a probléma miatti összkiadás az indirekt költségekkel – ilyen például az orvosi, nővéri munkaidő vagy a munkából való kimaradás költsége – együtt biztosan meghaladja a 30 milliárd forintot. Nékám Kristóf úgy vélte: a parlagfű mennyiségének jelentős csökkentése esetén két-három év múlva az allergiások számában, illetve a gyógyszerkiadásokban is látványos csökkenés mutatkozna.

Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-felügyeleti Főosztályának helyettes vezetője a „Parlagfűmentes település pályázat”, valamint a közmunkaprogramban zajló gyommentesítés eredményességéről beszélt, valamint arról, hogy megkezdődött a parlagfüves területek felderítése.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke, Juhászné Halász Judit többek között azt sürgette, hogy alakítson egy parlagfű-problémára koncentráló operatív csoportot a kormány, készüljön a 2011-2020 közötti időszakra egy pollencsökkentési ütemterv, valamint szigorítsák a kényszerkaszálás törvényi rendelkezéseit. Megemlítette, hogy Budapest XVII. kerületében, Rákosliget külterületén szervezték legutóbbi parlagfű-mentesítési akciójukat, ahol a napraforgók között nagy mennyiségben nő a gyomnövény. A konkrét esettel kapcsolatban, a tulajdonos teendőit illetően vita alakult ki a munkaértekezlet résztvevői között. A minisztérium képviselője szerint ugyanis a föld gazdája előírásszerűen elvégezte a kétszeri gépi tárcsázást, ennek ellenére nőtt ki ismét a parlagfű. Halász Judit viszont úgy vélte, hogy nem géppel, hanem kézzel kellene kapálni, ugyanis csak így irtható ki hatékonyan a növény. A tanácskozáson megjelent vidéki polgármesterek ugyanakkor egyöntetűen állították: sehol sem találnának a gazdák embert a kapálásra. Késmárki Tibor, Balatonendréd polgármesterének magyarázata szerint egyrészt azért nem, mert ma már a falusi gyerekeket sem tanítják meg kapálni, másrészt pedig amiatt, mert ezt a munkát senki nem vállalja el – még a közmunkások sem, akik azt se bánják, ha emiatt később segélyt sem kapnak.

Az oktatás, nevelés, ismeretterjesztés fontosságát többen is kiemelték. Oláh Lajos, a bizottság alelnöke úgy vélte, hogy egy tudásbankot kellene létrehozni, amit minden oktatási intézmény, illetve település használhat, ha a parlagfű irtásával kapcsolatban szüksége lenne valamilyen tájékoztató anyagra. Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársa szerint érdemes lenne a parlagfűvel kapcsolatos oktatást az általános iskolai kerettanterv részévé tenni. Juhászné Halász Judit azt hangsúlyozta, hogy ma a terepen való megismertetés hiányzik, a leghatékonyabb az lenne, ha az emberek a valós közegében ismerhetnék meg a parlagfüvet. Az egyesület elnöke javasolta, hogy az aktuális heti pollenjelentések során mutassák be a parlagfüvet az adott időszakra jellemző állapotában, hiszen hétről hétre sokat változik a kinézete, így gyakorlat hiányában nem könnyű mindig felismerni.

A közösségi mozgósításra mutatott be jó példát Horváth László, Zsámbék alpolgármestere, aki arról számolt be, hogy több százezer tő parlagfüvet szedtek össze legutóbbi gyűjtőakciójuk során. Hasonlóképp kiváló eredményekről adott hírt Szentkirály polgármestere, Szabó Gábor, aki – utalva az elnyerhető fődíjra – Szedj magadnak egy biciklit! címmel harmadszorra hirdette meg idén a parlagfű-gyűjtési versenyüket. Mint mondta, jövőre szeretnék a szomszéd településeket is versenyre hívni. Szabó Gábor hozzátette: fontosak a szemléletformálás szempontjából ezek a közösségi játékok, ám nem tudják pótolni a földdel való törődés belső igényét. „Kiveszett belőlünk a föld szeretete, ez az alapvető oka a parlagfű-problémának is” – sommázta véleményét a településvezető.

A délután megtartott értekezletre a média szereplői kaptak meghívást, akikkel azt vitatták meg, milyen szerepet tudnának vállalni a csaknem kétmillió magyar embert érintő probléma megoldásában. A résztvevők egybehangzó véleménye szerint egy ilyen horderejű, komplex feladatot az állam nem képes önmagában megoldani, a lakosság segítségére is szükség van. Habár sajnálatos módon nincs olyan rétege a magyar társadalomnak, akit közvetve vagy közvetlenül ne érintene a probléma, mégis a lakosság a parlagfűről és a pollenje okozta veszélyekről nem rendelkezik elegendő információval. A figyelemfelkeltésben és tájékoztatásban tehát kitüntetett szerepe lenne a jelentős nézőszámmal, hallgatottsággal, látogatottsággal vagy olvasottsággal rendelkező műsoroknak, honlapoknak, illetve a nyomtatott sajtónak.

Oláh Lajos a rendezvények végezetével elmondta, nagyon hasznosnak véli a két munkaértekezletet, hiszen olyan szektorok képviselőit sikerült leültetni egy asztalhoz a parlagfű kapcsán, akik segítségével valós, kézzelfogható eredményt lehet elérni a jövőben. Hangsúlyozta, ilyen jellegű értekezletekre nem került még sor, de az ügy súlyossága véleménye szerint megköveteli, hogy a témát kiemelten kezeljék. A kezdeményezés csupán az első lépés a cél elérése érdekében, melyet hamarosan újabb lépések fognak követni - bizakodott a szocialista képviselő.

Forrás: MTI, tegyaparlagfuellen.hu

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.