Tengerpart helyett sószoba gyógyít itthon
Dr. Szabó Pálné egyike azoknak, akik a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány támogatásával tízalkalmas sószoba-terápián vehettek részt a budapesti Szent Rókus Kórházban. Az ő példája igazolja a szakembereknek azt az állítását, miszerint egyetlen 45 perces sószoba-kúra olyan hatással bír, mintha egy teljes napot a tengerparton töltetnénk.

Tengerpart helyett sószoba gyógyít itthon

Ön asztmás panaszokkal jelentkezett az alapítványunk támogatásával zajló sóterápiára. Mióta küzd ezzel a problémával?

Huszonkilenc éves voltam, amikor egymás után négyszer tüdőgyulladást kaptam. Emiatt mentem el az ORFI-ba, ahol kiderítették: asztmás vagyok. Nem ért teljesen váratlanul a diagnózis, ugyanis édesanyám is asztmától szenvedett egész életében. Sajnos úgy tűnik, ez a betegség a családunkban örökletes, az unokámnál ugyanis már kiskorában előjöttek ugyanazok a tünetek, mint nálam és édesanyámnál. Szerencsére ma már sokkal jobb gyógyszereket alkalmaznak, mint régen, így az unokámnál hosszú évek alatt sikerült megszüntetni a súlyos asztmatikus tüneteket.

Amióta asztmás, rendszeresen szed gyógyszereket?

Igen. Sokfajta gyógyszert szedtem már, és spray-ket is folyamatosan használtam. Sajnos nálam szinte minden időben előjöhetnek a fulladásos tünetek. Száraz, nyári időben a leggyakoribb allergének, köztük a parlagfű pollenjei váltanak ki allergiás reakciókat, esős időben viszont – amikor a legtöbb pollenallergiás fellélegezhet – a páradús levegőtől leszek rosszul.

Miből gondolta, hogy a sóterápia segíteni fog Önnek?

Mielőtt nyugdíjba mentem, a férjemmel minden évben elmehettünk Bulgáriába a tengerpartra nyaralni. Néhány hetes nyaralás után lényegében egy éven át jobban éreztem magam, kezelhetővé vált az asztmám. Nyugdíjasként azonban már nem engedhettük meg magunknak, hogy több hetet a tenger mellett töltsünk. Ez meg is látszott rajtam, az asztmám ismét súlyosbodott. Kipróbáltam Budapesten több sószobát is, de ezeknek a hatását nem igazán éreztem. Néhány héttel ezelőtt értesültem arról, hogy a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány támogatásával egy tízalkalmas sószoba-bérlet kérhető a Szent Rókus Kórházban, úgyhogy elhatároztam, ezt is kipróbálom.

Milyen eredményei voltak ennek a kúrának?

Nem voltak túlzott elvárásaim a korábbi próbálkozásaim szerény eredményei miatt, ám azt kell hogy mondjam, nagyon kellemesen csalódtam: meglepően jó hatású az itteni terápia. Nem tudom pontosan, mi lehet az oka – talán a só különleges minősége, vagy az intenzív párologtatás –, de az itt töltött órák után jobban érzem magam, mintha ugyanennyi időt egy sóbányában töltöttem volna. Míg korábban egy-egy nap akár tízszer is használnom kellett az asztma spray-t, az elmúlt hetekben, amikor heti háromszor jártam a Rókus Kórház sószobájába, szinte egyáltalán nem kellett fújnom a spray-vel, még éjszaka sem, így végre az alvás is pihentető volt számomra.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.