„Megpróbálom legyőzni önmagamat”
Cseh László az idei olimpián ismét megmutatta, hogy a „hullámvölgyek” után is képes erőt meríteni és érmet szerezni: Londonban 200 m vegyes úszásban bronzérmesként állhatott a dobogóra. A 26 éves világbajnok, huszonnégyszeres Európa-bajnok úszó azzal együtt tud újból és újból felmutatni kimagasló eredményeket, hogy fiatalkora óta asztmával küzd – ám, mint mondta, neki plusz erőt ad, hogy önmagát, szervezetét is le kell győznie minden alkalommal. A sportolóval az olimpiai felkészülés időszakában beszélgettünk arról, hogyan tud élsportolóként együtt élni a betegségével.

„Megpróbálom legyőzni önmagamat”

Mióta küzd az allergiával és az asztmával?

Gyerekkorom óta jelen vannak a légúti allergiára, asztmára jellemző panaszok. Rendszeresen folyt az orrom, éjszakánként pedig időnként arra ébredtem, hogy nem kapok levegőt. Egyik este annyira rosszul lettem, hogy az ügyeletre kellett vinni. Miután diagnosztizálták az asztmát, elkezdtek kezelni. Egy spray azóta is mindig nálam van, mert sajnos még mindig, bármikor és bárhol előjöhetnek a tüneteim. A tünetek esetenként nagyon markánsan jelentkeznek, különösen futásnál – előfordul, hogy már egy rövid táv után befulladok. Szerencsére úszásnál ritkábban történik ilyesmi.

Az úszás segít enyhíteni a panaszokat?

A szakemberek szerint igen. Könnyen lehet, hogy sokkal súlyosabb lenne most a betegségem, ha nem úsztam volna kisgyerekkoromtól kezdve.

Szed gyógyszereket a tünetei enyhítésére?

Gyógyszereket nem nagyon szedhetek, a versenyek miatt különösen kell ügyelnem arra, hogy ne kerüljenek a szervezetembe doppinglistás hatóanyagok. Versenyszezonban talán túlzottan is tartózkodó vagyok mindenféle gyógyszeres kezeléssel szemben, megpróbálok pirulák nélkül élni. Emiatt valószínűleg sokkal többet küzdök a betegségekkel.

Most milyen az állapota?

Allergia szempontjából viszonylag jó; néha folyik az orrom, illetve vannak időszakok, amikor tüsszögök reggelente. Sajnos az asztmám is előjön időnként, megesik, hogy az edzések közben nehezebben kapok levegőt, de a mindennapi életben nem nagyon veszem észre, ha éppen kicsit be vannak gyulladva a hörgőim, légútjaim.

Versenyeken is előfordul, hogy nehezebben kap levegőt?

Sajnos pont a tavalyi világbajnokságon, a 400 vegyes előfutamában jött elő az asztmám, és egyszerűen nem kaptam levegőt – valószínűleg nem bírtam a sanghaji klímát. Emiatt nem is tudtam bekerülni a döntőbe. Ezt követően jártam orvosnál, aki felírt olyan gyógyszereket, melyek nem doppinglistásak; így sikerült nagyjából stabilizálni az állapotomat.

Ismer olyan úszóversenyzőket, akik önhöz hasonlóan asztmával küzdenek?

Láttam már hozzám hasonló eseteket. Más sportágakhoz képest viszonylag sok az úszásban az asztmás; jó néhányan épp azért kezdenek el úszni, mert betegek, és ezt a mozgásformát ajánlják nekik az orvosok. Sokan járnak tehát hasonló cipőben, mások is megpróbálnak együtt élni ezzel a problémával. Attól még, hogy valaki asztmás, képes lehet csúcsteljesítményekre. Igaz, bizonyos feladatokat megkettőzött erővel kell teljesíteni, hogy a hátrányt leküzdjük. Én minden alkalommal megpróbálom legyőzni önmagamat és a szervezetemet, ami nagyon sok plusz erőt ad.

Parlagfű-szezon idején súlyosbodnak a problémái?

Parlagfűre is allergiás vagyok, de szerencsére a növény pollenszórása akkor a legintenzívebb, amikor már kevesebb az edzésem. A világversenyeket ugyanis általában július végén, augusztus elején rendezik, ezeket követően pedig többet pihenek – feltehetőleg emiatt kevésbé okoz gondot a parlagfű-allergiám.

Szerző: www.tegyaparlagfuellen.hu / Fotó: MTI

 


Cseh László

Budapesten született, a Száva utcai általános iskolába járt, majd a Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett. Korábban felmerült, hogy esetleg Amerikában folytatja tanulmányait, de végül maradt Magyarországon. A középiskola elvégzése után a Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol mérnök-informatika szakon tanul.

Édesapja idősebb Cseh László, az 1960-as években kitűnő úszó volt, aki 1967-ben az Ifjúsági Európa bajnokságon 100 m pillangóúszásban első lett. Részt vett az 1968. és 1972. évi nyári olimpiai játékokon. A család Halászteleken lakik, ahol saját élelmiszerboltjuk van. Édesapja László sportpályafutását egyengeti, édesanyja a családi boltot vezeti. Cseh László ennek a településnek a díszpolgára.

Négy és fél éves korában tanult meg úszni, mindjárt a Spartacusban kezdett. A család régi barátja, Kiss Miklós edző tanította meg úszni, aki régebben többek között Egerszegi Krisztina oktatója is volt.

Gyermekkorában kiderült, hogy asztmás. Ezért 11 éves korában a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben kezelték három hétig. Vizsgálatok szerint a tüdővolumene jóval kisebb versenytársainál, emiatt számára még nehezebb az úszás. 2001-ben egy térdsérülés nehezítette pályafutását, ami miatt hónapokig nem tudott edzeni. Hamar behozta a lemaradását, 2002-ben megszületett az első nemzetközi sikere is, a riesai rövid pályás Európa-bajnokságon bronzérmes lett 400 méter vegyes úszásban. Innentől kezdve folyamatosan jó eredményeket ér el, szinte nincs olyan nemzetközi verseny, ahonnan ne éremmel érkezne haza.

2004-ben az athéni olimpiára, mint az egyik fő éremesélyes készült, ám egy baleset ismét keresztülhúzta számítását. Július végén, néhány héttel az olimpia előtt, a balatoni edzőtáborban egy lépcsőn megcsúszott, és eltörte a jobb lábfejét. Emiatt napokig a Sportkórházban feküdt, műtéteket hajtottak rajta végre. Aránylag hamar felépült, de az edzések kimaradása miatt komoly hátrányt szenvedett. Az olimpián állapotához képest így is kitűnő eredményeket ért el, egy bronzéremmel, illetve egy 4., 6. és egy 7. helyezéssel fejezte be a versenyeket.

Fő száma korábban a hátúszás és a vegyes úszás volt. Újabban a hát- helyett inkább pillangóúszásban indul. Legfőbb versenytársa az amerikai Michael Phelps, aki jelenleg a legeredményesebb vegyes úszó.

Cseh jelenleg a magyar úszó válogatott legjobbja, aki nemzetközi versenyeken elsősorban a vegyes számokban a legfőbb esélyes. Méltó követője a vegyes úszás korábbi hazai bajnokainak: Hargitay Andrásnak, Darnyi Tamásnak és Czene Attilának.

Pályafutásától kezdve a Spartacus versenyzője. Az úszószakosztály 2005 eleji kiválása óta a Kőbánya SC úszója. Edzői Turi György és Nemes Zoltán.

Forrás: Wikipedia

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.