Nem fertőz: csupán allergia
Egy operaénekes munkaeszköze a hangja. Intonációját minden betegség zavarja. Horváth Ádám operaénekes annak ellenére a legnagyobb szerepekben tud énekelni, hogy együtt él az allergiával. Arról kérdeztük, mi a titka?

Nem fertőz: csupán allergia

Ön az Operaház magánénekese, a fiatalabb generáció legtehetségesebb tagjai közt tartják számon. Az elmúlt évben az Andrea Chénier című darabban szerepelt, A varázsfuvolában az Öné volt Papageno szerepe, a Figaró házasságában Almaviva grófot személyesítette meg. Korábbi fontos fellépései közül kiemelnék egy másik Mozart-operát, a Don Giovannit, amelyben a címszerep volt az Öné. Nem zavarja az éneklésben az allergia?

Gyermekként sokféle allergia kínzott,rolex swiss replica watches sőt asztmás voltam. Ezeket hála Istennek évek folyamán kinőttem, vagy megpróbálom a kiváltó okokat kizárni az életemből. Ilyen például a legenyhébb mértékben is dohos helyiség. Ha véletlenül ilyen miliőbe kerülök, azonnal távozom. Talán az egyetlen, amelyet képtelen vagyok távol tartani magamtól, és amely a mai napig 'emlékeztet' az allergia okozta panaszokra, az a parlagfű, de mivel virágzása a nyár második felére tehető, amikor a színházakban nyári szünet van, nem befolyásolja a szakmai életemet, csupán a gyakorlásban, illetve a tanulásban hátráltat, és néha igen kellemetlen napokat okoz.

Azért a parlagfű egészen az első fagyokig virágzik, amikor vannak már előadások. Tud arról, hogy lett volna valamikor is olyan eset, amikor el kellett halasztani egy allergiás roham miatt előadást?

Hogy mással előfordult-e ilyen, azt nem tudom, de gyanítom igen. Én eddig egyetlen előadást, de talán még próbát sem mondtam le betegség miatt. Ez persze nem az én érdemem.

Mikor és hogyan tudta meg, hogy allergiás?

Mint említettem gyerekkoromban kezdődtek az allergiával kapcsolatos ismereteim megtapasztalásai. Akkor gyakran voltam beteg, illetve betegséghez hasonló kórképet produkáltam. Aztán az egyik orvosom tanácsára mentünk el a kórházba az allergia tesztre, amely magyarázatot adott az addigi 'betegségeimre'.

Ön mivel tartja kordában a tüsszögést, és a többi, allergiával járó kellemetlen tünetet?

Elsőként had mondjam el, hogy azok a szerencsések, akik nem szenvednek allergiától, soha nem érthetik meg, hogy mit él át az, aki komoly allergiával kell, hogy harcba szálljon. Az ember mindig azt gondolja, hogy mindenki őt nézi. Aztán a folytonos bocsánatkérés és magyarázat, hogy ez nem fertőz, hiszen 'csupán' allergia.

A vele járó tüsszögést bizonyos esetekben nem lehet kordában tartani. Ilyenkor az ember legszívesebben egyedül lenne, hiszen mások szánakozó tekintete még inkább növelik a 'szenvedést'. Ilyenkor a legjobb társ egy nagy csomag papír zsebkendő.

Vannak, akik csak a hagyományos gyógyászat módszereiben hisznek, míg mások az alternatív gyógymódokat is kipróbálják. Ön melyik csoportba tartozik?

Talán mindkettőben, kiegészítve a népi kuruzslás módszereivel. Orvosságokat nem szívesen szedek, persze nem mondom, hogy nem célravezetők, de van bennem némi viszolygás a gyógyszerekkel kapcsolatban. Ettől eltekintve volt olyan, hogy úgy szedtem a Claritint, mint valami drazsét. Érdekes módon mindig más használ, vagyis még ebben sem következetes az allergia.

Tavalyelőtt nagyon rám talált a parlagfű szezon. Akkor azt mondták, hogy igyak sok kecsketejet, mert az segít, hiszen a kecskék sokféle füvet esznek, így parlagfüvet is, és a tejükből a szervezet immunitást szerezhet. Minden nap kecsketejsavót ittam, amely nem a legízletesebb ital, de a cél ugye szentesíti az eszközt. Lehet benne valami, mert tavaly egyáltalán nem jött ki rajtam semmilyen tünet.

Vannak a parlagfűszezonban olyan napok, amikor nem jelentkeznek a tünetek? Ha igen, megfigyelt már ezekben a napokban valamiféle rendszerességet, tehát rájött a tünetmentesség okára?

Nincs kezemben a bölcsesség köve, de van egy-két dolog, amely segít. Például, ha nem hagyjuk el a várost, vagy ha mégis, akkor a nyugati határon túlig meg se álljunk. Többször megfigyeltem már, hogy a határig folytonos orrfúvással vezettem, majd a határ után fél órával mintha elvágták volna. Ez persze rémesen hangzik, de itthon sok az elhanyagolt terület, ahol szabadon virágozhatnak a gyomok, és persze a parlagfű is. És itt talán visszakapcsolódhatunk az első kérdéskörhöz. A földeken dolgozók általában nem allergiások, hiszen életük része a környezet és annak minden eleme, és talán jóval egészségesebben élnek, mint mi, városi emberek. Ők nem is nagyon érthetik, mennyire szenvednek azok, akik ellentétben velük, allergiások.

Tudta-e, hogy létezik az úgynevezett keresztallergia, melynek lényege az, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagokat helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenésével járhat? A parlagfűallergiások körében például a görögdinnye habzsolása jelenthet problémát a parlagfűszezonban. Észlelte már ennek káros hatását?

Hallottam már róla. Most pont egy hete gyakorlatilag csak görögdinnyét eszem. Tehát ha októberben megkérdez erről, akkor többet fogok tudni mondani. Nyilván nagyon fontos a táplálkozás, én már 15 éve vagyok vegetáriánus, és hosszú éveken keresztül nem jött elő az allergiám, pedig a görögdinnye a nyár folyamán alaptáplálékom volt. Azt gondoltam, hogy már soha többet nem leszek allergiás, aztán jön egy év, amikor annak minden tünete jelentkezik.

Segít-e Önnek, ha inkább elfelejti a betegséget, és intenzíven a munkájával, vagy valami jóval foglalkozik?

Egy biztos, amikor minden nyáron operaelőadáson vettem részt, vagy hasonló rendezvényeket szerveztem, nem voltam allergiás. Nem tudom, hogy ez az elfoglaltságnak vagy a pszichének köszönhető. Az allergia mindig akkor tört rám, ha éppen itthon nyaraltam, vagy próbáltam kikapcsolódni. De lehet, hogy a nyaralásaimat mindig pont a parlagfűszezon kellős közepére tettem, és ezért történt így. Egy valami viszont biztos, ha az ember az allergia erős tüneteit produkálja, akkor nem tud másra figyelni, vagy valami jóval foglalkozni, és a legkevésbé sem tudja azt elfelejteni. Ezért nagyon fontos a parlagfű elleni harc. Nem tudom, hogy mi a legcélravezetőbb: a pénzbírság kiszabása, vagy inkább azok lelkére hatni, akik hagyják, hogy földjeiken éljenek és viruljanak a parlagfű palánták. Meg kell velük értetni, hogy a magyar társadalom jelentős részének teszik igen kellemetlenné a nyár egy jelentős részét, nem beszélve mindez káros gazdasági hatásáról. Az allergiával küszködő emberek munkaképessége csökken, és idejük nagy részét azzal töltik, hogy legyőzzék a tüneteiket.

Az interjút Balogh Endre készítette

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.