Makra László a Nemzetközi Parlagfű Társaság vezetőségének új tagja
Makra Lászlót beválasztották a Nemzetközi Parlagfű Társaság vezetőségébe – adta hírül a Délmagyarország, amely érdekes interjúban mutatta be az egyetemi tanár sokszínű tevékenységét.

Makra László a Nemzetközi Parlagfű Társaság vezetőségének új tagja

Április végén választották be a Szegedi Tudományegyetem tanárát a Nemzetközi Parlagfű Társaság kilencfős vezetőségébe. Makra László a meteorológiának egy speciális ágával, a pollenklimatológiával, azon belül is a parlagfűpollen klimatológiai kapcsolatrendszerével foglalkozik. A szakember elmesélte: több mint egy évtizede kutatja a parlagfűpollen és a meteorológia kapcsolatát, aminek kezdeti apropóját az adta, hogy 37-38 éves korában parlagfű-allergiás lett.

Makra László kifejtette, hogy a parlagfű-, illetve a parlagfű-pollen szennyezettség világviszonylatban a legmagasabb Magyarországon; a minket követő országban is mindössze tizedannyi pollent mérnek, mint nálunk. Hazánkban először 1908-ban írták le a parlagfüvet, addig a tudomány számára ismeretlen volt a növény. Az első világháború után az USA-ból érkező gabonaszállítmányokkal együtt jött a parlagfű magja is a nagy európai kikötőkbe. A legkedvezőbb élőhelyet a Kárpát-medencében, ezen belül is Magyarországon találta meg. Először a Dunántúlon kezdett el terjedni. 1968-ban Szegeden még nem volt parlagfűpollen a levegőben, ma viszont a legszennyezettebb városok közé tartozik az országban.

Az egyetemi tanár elmondta, hogy kigyógyulni sajnos nem lehet a parlagfű-allergiából, de a tüneteket lehet mérsékelni. Megemlítette, hogy természetes gyógymódként a parlagfűvel etetett kecske tejét szokták ajánlani, ami jelentősen csökkentheti az allergiás tüneteket.

2014. 08. 03. / Forrás: Délmagyarország

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.