A kutyák is szenvednek a parlagfűtől
Mit tehetünk, ha allergiás a kutyánk? Erről beszélgetett a nyugat.hu dr. Gyécsek Nikolettával, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosával.

A kutyák is szenvednek a parlagfűtől

Az allergia genetikai alapon kifejlődő, immunológiai érzékenység a mindennapi környezetben. Pollenek, penészek, poratkák, spórák, ételek okozhatják.

A nyári szezonban a viszketéssel küzdő állatok zöme a pollenekre érzékeny, augusztus végéig nagyon sok kutya szenvedett a parlagfűtől. A szezonálisan vakarózó kutyák közül sokan a mogyoróra, a fűfélékre vagy épp a lándzsás útifűre is érzékenyek. Azok a gazdák, akiknek kutyájánál szezonálisan jelentkezik az allergia, szerencsésebbek, mert ők tudhatják, mikor kezd el virágozni az adott allergén növény, fel lehet rá készülni - egyből kaphat a kutya védelmet.

Azok az ebek, akik egész évben, vagy a téli fűtésszezonban kezdenek vakarózni, ők valószínűleg a háziporatkára allergiásak. Vannak kutyák - teszi hozzá az állatorvos –, akiknek sajnos nagyon rossz az életminőségük az állandó bőrirritáció miatt, tiszta seb a testük és ekcémásak.

Míg az embereknél tüsszögés, viszketés, szempirosodás a legjellemzőbb tünet, addig a kutyáknál bizony a vakarózás mellett jellemző, hogy a lábujjaikat rágják. Főleg a pofa, a fül, a végtagok, has aljának a vakarása a jellemző.

Gyakran jelentkezik a külső hallójárat gyulladása is. A bőr kipirultsága, apró kiütések is megfigyelhetők az esetek egy részében nincs, de kialakulhatnak sebek és ekcémás foltok is.

Leginkább csirkehúsnál jelentkezik az eleségallergia

A fiatal kutyákra egészen nagy számban jellemző az úgynevezett csirkeallergia, más néven eleségallergia. A táplálékallergiánál az egyetlen gyógymód, ha kiiktatjuk az allergiát okozó fehérjetípust - leginkább a csirkehúst és a szárnyas fehérjetartalmát – az étrendből.

Megtévesztés - figyelmeztet dr. Gyécsek Nikoletta –, hogyha egy tápra rá van írva, bárányos vagy marhás, akkor az abból a húsból is készült. Általában szárnyas van a legtöbb tápban, minimálisan tartalmaznak másféle húst. Az allergiás kutyáknak azonban olyan állati eredetű fehérjét kell választani, amivel még sohasem találkoztak. Ha nem ettek marhahúst, kacsát, lóhúst, akkor olyat, de gyakran használják például a strucchúst is, és csak az ezekből készült gyógytápokat ehetik.

Hogyan lehet az allergiás kutyákat gyógyítani?

Az állatoknál is végeznek allergia tesztet, létezik bőrön keresztüli teszt is, de az állatkórházban vértesztet végeznek. Ha kiderül, pontosan mire allergiás, egy injekciókúrát kaphat az állat, tünetileg pedig viszketés-csillapítókkal, tablettákkal és speciális samponokkal csökkentik a problémás bőrirritációját.

Míg az embereknél remekül működnek az antihisztaminok, addig kutyáknál ez növekvő koncentrációban nem válik be. A leghathatósabb náluk az injekciókúra, amivel fokozatosan hozzászoktatják az immunrendszerét az allergén anyaghoz. Alapvető azonban, hogy ezeket a kutyákat fürdetni kell, vannak speciális diétás tápok, amiket ehetnek, és rengeteg kiegészítő kezelést igényelnek.

Jellemző, melyik kutyafajta mire allergiás

Mivel a vakaródzós kutyákat nem veszik ki a tenyésztésből, az allergiát okozó gén is öröklődik tovább generációról generációra. A kistermetű fehér kutyák közül a westie és a havanese a top, köztük sokan ételallergiások. A magyar vizsla is nagyon érzékeny, túltenyésztett fajta lett.

Pedig az ételallergiás kutyák táplálása hihetetlenül megdrágítja a kutyatartás költségeit. Elzárt helyen készülnek, kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, és két-háromszoros áron lehet kapni ezeket.

Bolha miatt is vakaródzhat

A bolhákkal is vigyázni kell. Sokan kikéri maguknak, még csak a feltételezést is, hogy bolhás lehet a kutyájuk. Pedig a bolhanyálra is sokan allergiásak, és ha egy érzékeny kutyát megcsíp egy bolha, akkor nagyon csúnya allergiás reakció lehet a következménye.

Macskára nem, emberre viszont lehetnek allergiásak

A kutyák bizony a humán bőrhám-képletre is allergiásak lehetnek. Ezért sem biztos, hogy jó, ha az ember együtt alszik a kutyájával - erre sem gondolnak sokan.

Viszont - figyelmeztet az állatorvos –, gyakran előfordul az is, hogy a gazdák sokáig azt hiszik, hogy a kutya allergiás, mert hullik a szőre és vakarózik. Ezért is nagyon fontos, hogy kiegészítő vizsgálatokkal meggyőződjenek arról, mi a probléma gyökere. A szombathelyi állatkórházban már az első körben bőrkaparék-vizsgálatot és bőrbiopsziát csinálnak, mert vannak olyan extrém példák, amikor kiderül, hogy a vakarózás mögött súlyos, gyógyíthatatlan autoimmun betegség áll.

2018. 09. 17. / Forrás: nyugat.hu

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.