Megtévesztőek lehetnek a tojásallergia tünetei
A tojásallergia egyes tünetei könnyen összetéveszthetők más betegségekkel.

Megtévesztőek lehetnek a tojásallergia tünetei

Gyerekeknél, akik közösségbe járnak, gyakoriak a megfázásos tünetek, mint az orrfújás, a tüsszögés vagy épp a könnyező szem, ahogyan a pollenallergia is sajnos egyre elterjedtebb a körükben, hasonló kísérőjelenségekkel. Előfordulhat azonban, hogy a tünetek hátterében a tojásallergia áll.

A tojásallergia tünetei
• Orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, viszkető szemek,
• köhögés,
• rekedtség,
• hasfájás, hasmenés, hányás tojásevés után,
• piros kiütések,
• valamint torok- és szájnyálkahártya-duzzanat tojásevés közben.

Természetesen az orvos lesz az, aki egyértelmű választ tud adni, tojásallergiás-e a gyerek vagy sem. Ha azonban felmerül a gyanú, akkor érdemes megfigyelni, esetleg egy füzetben is vezetni, hogy a tünetek mikor jelentkeztek, és azokon a napokon mit evett a gyerek. Ha szerepelt tojás vagy tojásos étel a menüjében, akkor gyanús, hogy tojásallergia is állhat a tünetek mögött. Ezt ellenőrizendő ki lehet próbálni, mi történik, ha egy-két hétig nem eszik tojást vagy tojástartalmú ételt a gyermekünk. Ha tünetmentes, az egy újabb ok arra, hogy tojásallergiára gyanakodjunk.

A tojásallergiát, mint az allergiás tüneteket általában, bőrteszttel vizsgálják meg. Mindössze 15 perc kell, és meglátszik a gyerek bőrén, ha a tojásallergia-teszt pozitív. Egy vérvétel ugyancsak segíthet, amennyiben a bőrteszt nem adott egyértelmű választ. A tünetekkel és az étkezéssel kapcsolatos feljegyzések az orvos számára nagy segítséget jelenthetnek a diagnózis felállításában.

Az ételallergiát soha nem szabad félvállról venni, hiszen ha a tünetek egyszer nem is túl erősek, máskor erősebbé válhatnak, és komolyabb baj is történhet. A tojásallergia, ha súlyosabb fokú, akkor fogyasztása esetén nehézlégzés, vérnyomásesés, eszméletvesztés is előfordulhat, a torokduzzanat miatt fennáll a fulladás veszélye is, sőt az anafilaxiás sokké egyaránt, ami életveszélyes.

2019. 12. 11. / Forrás: Femina

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.