Mindannyian allergiásak leszünk?
Nyakunkon az idei allergiaszezon, az első éger és mogyoró pollenek már megjelentek a levegőben. Prof. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa válaszolt az évről-évre egyre több embert érintő betegség kapcsán felmerülő kérdésekre.
Pollenszezonban sokkal fertőzőbb lehet a koronavírus
A szakemberek szerint olyan helyeken, ahol nem voltak érvényben az új típusú koronavírus terjedésének megfékezését szolgáló járványügyi lezárások, átlagosan 4 százalékkal nőtt a fertőzési ráta, ha a levegőben lévő pollenek száma köbméterenként 100-zal nőtt.
Nem nő a súlyos lefolyású Covid-19 kockázata az asztmától
Az asztma önmagában nem növeli a kórházi kezelés szükségének vagy a súlyosabb tünetek jelentkezésének kockázatát a Covid-19-ben szenvedő pácienseknél – ismertették a legfrissebb eredményeiket kutatók az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia online megrendezett éves konferenciáján.
Mire utal a torokviszketés?
A torokban jelentkező kellemetlen, kaparó érzést bizonyára egyetlen allergiával küzdőnek sem kell bemutatni. Ez a tünet azonban arra figyelmeztethet, hogy ideje felkeresni egy allergológus szakorvost.
Beteg épület szindróma – a járványhelyzet felerősíti a tüneteket?
A tartós bezártság mindenkit megvisel, de a szokatlan panaszok, a rossz közérzet hátterében a „beteg épület szindróma” (sick building syndrome – SBS) néven ismert tünetegyüttes is állhat, ami a zárt térben lévő rossz levegőminőség miatt jelentkezik. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégészt, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát az SBS tüneteiről kérdeztük.
Már most érdemes gondolni az immunterápiára
Az allergén immunterápia a légúti allergia tartós kezelési módja. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen vizsgálat segít eldönteni, érdemes-e belekezdeni, illetve kinél várható, hogy valóban eredményes lesz a kezelés.
Koronavírus és allergia: mások a tünetek
Az enyhe időjárással az első allergén növények pollenjei is megjelentek a levegőben - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-t. Kiemelték azt is: a járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás tüneteket a koronavírus tüneteitől.
A leggyakoribb tévhitek az allergiával kapcsolatban
Vajon allergia felnőtt korban is kialakulhat? Mi történhet, ha nem kezeltetem? Léteznek allergénmentes háziállatok? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, melyek a leggyakoribb tévhitek az allergiákkal kapcsolatban.
Téli allergia vagy influenza?
Ebben az időszakban sokan szenvednek torokfájástól, tüsszögéstől vagy épp láztól. A tünetek hátterében több betegség is állhat, ezek jellegzetes tüneteit és a köztük lévő különbségeket gyűjtöttük össze dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosának segítségével.
Nem csak a koronavírus okozhat fulladást és nehézlégzést
Köhögés, nehézlégzés és mellkasi szorító érzés is jelezheti, ha valakinél az asztma vagy az allergia tünetei rosszabbodnak. Ilyen esetben felmerül, hogy az egyik meglévő betegség mellett kialakult a másik is.
Előző 1 2 3 4 5 6  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.