Parlagfű-allergiára gyanakszom, mit tegyek?
Hazánkban továbbra is vezető allergén a parlagfű, ez okozza a légúti allergiások többségénél a szénanáthás tüneteket. Évről-évre egyre több a beteg, allergia gyerekeknél és felnőttkorban is jelentkezhet. Dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tegyen, aki ebben az évben először gyanítja, hogy a tünetei hátterében allergia lehet.
A klímaváltozás miatt tovább terjedhet a parlagfű
A klímaváltozás közvetlen és közvetett egészségügyi kockázatokkal jár: ilyen a hőség és a légszennyezés miatti elhalálozás, a nyugat-nílusi és a dengue-láz vagy a rendkívül allergén parlagfű további terjedése. Mit lehet tenni ezek ellen? Erre keresett választ az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete.
Mikor és hogyan védekezzünk a parlagfű ellen?
Dr. Mikulás József nyugalmazott növényvédelmi osztályvezető, címzetes főiskolai tanár az Agrofórum Online oldalán foglalta össze a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos tudnivalókat.
Hogyan lett szupergyom a parlagfű?
Másfél évtizedes tudományos nyomozás után a célegyenesbe fordultak Poczai Péter parlagfűkutatásai. A növénybiológus a növénygyűjtemények, azaz a herbáriumok mélyén talált rá a megoldásra, de az eredményhez kellett a neandervölgyiek genomja és a fotoszintézisért felelős kloroplasztisz is.
Május végéig elkezdhető az immunterápia
A parlagfű-allergiásoknak még a tavasz folyamán érdemes elvégeztetniük a szükséges vizsgálatokat, ha a tüneti kezelés helyett idén az allergén immunterápiát választják. A terápiával összefüggő kérdésekre dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa adott válaszokat.
A kutyák is szenvednek a parlagfűtől
Mit tehetünk, ha allergiás a kutyánk? Erről beszélgetett a nyugat.hu dr. Gyécsek Nikolettával, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosával.
A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban
A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.
Milyen orrcseppet használjunk allergia ellen?
Még tart a parlagfűszezon, a növényre allergiásoknál ebben az időszakban szem-, torok- és orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, fáradtság jelentkezhet. A kezdeti orrtüneteket akár recept nélkül kapható készítményekkel is csillapíthatjuk, használatukról dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosa tájékoztatott.
A legveszélyesebb allergén növények ősszel
Magyarországon mintegy két és félmillió ember allergiás a parlagfűre, amelynek pollenjei akár október végéig is a levegőben maradhatnak. Ráadásul nem ez az egyetlen növény, amelynek virágpora az őszi évszakba nyúlóan is tüneteket okozhat.
Miért lehet fontos a személyre szabott allergiaterápia?
Ha az allergiás tünetek súlyosak, vagy a gyógyszerek hatására sem múlnak el, akkor – ha korábban még nem tettük – a szakemberek szerint mindenképp érdemes mielőbb allergológushoz fordulni, aki a tüneteink függvényében személyre szabott, hatásos terápiát állít össze.
Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.