Országos parlagfű helyzetkép (2020.07.16.)
Július közepén a parlagfű fejlettségi állapota és előfordulása nagyon heterogén képet mutat az országban.
Akaratlanul épp a parlagfűnek segítettek a kaszálásokkal
A csapadékos nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű tömeges kelésének. Ez a késői gyomosodás sok tekintetben próbára tette a gazdákat, mivel a parlagfű a gyomirtási szezon végén, illetve azt követően kelt tömegesen, ami a szántóföldi kultúrákban jelentősen csökkentette a védekezési lehetőségeket. A közterületeken, ruderáliákon is különös helyzet adódott, mivel épp a korai kaszálások juttatták fényhez a kelő parlagfüvet.
Parlagfüles-kampány indult Budán
Budapest II. kerületének önkormányzata a jarokelo.hu csapatával közösen vesz részt a parlagfüves területek felderítésében és felszámolásában.
Országos parlagfű helyzetkép (2020.07.02.)
Június második felét a változékony, meleg, csapadékos időjárás jellemezte, mely kedvezett mind a kultúrnövények, mind a parlagfű fejlődésének. Június végén a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban.
Egyre nő az allergiások és az asztmások száma
El kell-e viselnie a lakosságnak, hogy rendkívül magas parlagfű-fertőzöttség és pollenszám miatt fog szenvedni 2020-ban, egyre nő az allergiások száma és egyre többen lesznek asztmások – teszi fel a kérdést a Parlagfűpollen No Egyesület közleményében, amit az MTI-hez juttattak el.
Országos parlagfű helyzetkép (2020.06.18.)
Június első két hetét a változékony, meleg, csapadékos időjárás jellemezte, mely kedvezett mind a kultúrnövények, mind a parlagfű fejlődésének.
Tavaly óta a teljes vegetációs időszakban irtani kell a parlagfüvet
A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.
Nyár eleji parlagfűmustra
Május harmadik dekádjában megérkezett a várva-várt csapadék, melynek hatására a talaj felső rétegében lévő gyommagok csirázásnak indultak, többek között a parlagfű is. Szakirodalmi adatok szerint, április hónap a parlagfű csírázásának, kelésének a csúcsidőszaka, de ezt követően is jól csírázik. Az idén április száraz és hűvös volt ezért, a parlagfű tömeges csírázása csak a csapadék megérkezését követően kezdődött.
Országos parlagfű helyzetkép (2020.06.04.)
2020-ban a parlagfű kelése az országban március utolsó dekádjában, illetve április elején kezdődött. Az időjárás a gyomnövény számára minden tekintetben kedvezőtlen volt: az alacsony hőmérséklet és a száraz talaj miatt a csírázása az átlagosnál lassabb, vontatottabb volt.
Parlagfű-mentesítési kampányt indít a Nébih
A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.
1 2 3 4 5  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.